Sałatka śledziowa z majonezem. Pycha!

Sałatka śledziowa z majonezem. Pycha!

Jeśli ryba kojarzy Wam się z brytyjskim "fish and chips", albo co gorsza, z fishburgerem, to wiele tracicie. Tak naprawdę, z ryb można przygotować wiele pysznych i zdrowych, a nawet wykwintnych dań - sęk w tym, że zwykle brakuje nam pomysłu, co z takim rybolem zrobić, więc zamiast niego decydujemy się na kurczaka. Najwyższy czas zmienić ten ponury stan i przygotować coś innego niż nudny drób. Na początek zacznijmy od stwora mniej ambitnego, niż rekin czy inna murena, a mianowicie - od śledzia.

Śledzik na raz!
Śledź jest jedną z najzdrowszych ryb, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach. Co więcej, jest rybką żyjącą dziko, w odróżnieniu od przereklamowanego łososia, który hodowany jest (podobnie jak kurczak) na specjalnych fermach - tyle, że mokrych. Śledź jest od niego znacznie zdrowszy, a przede wszystkim - - wyraźnie tańszy.
Niestety, nawet on stanowczo za rzadko ląduje na naszych talerzach, co najprawdopodobniej spowodowane jest brakiem wyobraźni z naszej strony; śledzik nie musi wszak występować w charakterze zwykłego, solonego fileta, serwowanego w mało wykwintnym towarzystwie cebuli. Ta smaczna rybka nadaje się bowiem do tworzenia znacznie bardziej wyrafinowanych dań, jak choćby sałatki z majonezem.

Jak to się robi?
Zaciekawieni? I bardzo dobrze: sałatka śledziowa to nie tylko smaczne i zdrowe danie, ale też bardzo eleganckie. Jeśli raz spróbujecie tego specjału, istnieje spora szansa, że na dobre zagości w Waszym menu i stanie się obowiązkowym punktem programu podczas każdej imprezy. Co zatem będzie potrzebne do przygotowania tego dania?

Zasadniczo, przydałyby się śledzie w oleju; wystarczy 250 g. Na taką ilość śledzika będziemy potrzebować trzech ziemniaków średniej wielkości (zła wiadomość jest taka, że trzeba je będzie ugotować; natomiast dobra – że można to zrobić w mundurkach, czyli bez obierania). Będziemy także potrzebowali jednej czerwonej cebuli (biała ma zbyt ostry smak, a poza tym czerwona prezentuje się o niebo lepiej), a także 2 jajek, 2 kiszonych ogórków, 4 łyżek majonezu oraz kilku gałązek koperku do dekoracji.

Wszystkie powyższe składniki należy pokroić, ale niezbyt drobno, starając się jednak, aby elementy były podobnej wielkości. Jedyny wyjątek stanowi cebula, której część kroimy w krążki (użyjemy ich do dekoracji). Wszystkie elementy, poza krążkami cebuli oraz koperkiem, łączymy w jednej misce i mieszamy z majonezem. Na koniec układamy krążki, posypujemy od serca koperkiem – i gotowe. Proste, piękne i smaczne - i czego chcieć więcej?

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl