Chcesz zachować zdrowie – jedz czekoladę!

Chcesz zachować zdrowie – jedz czekoladę!

Czy czekolada może być zdrowa? Przecież w sklepie znajdziemy ją na półce "słodycze". Jednak czekolada to nie tylko puste kalorie, oklejone tłuszczem; ziarna kakaowca kryją w sobie szereg pożytecznych substancji, które nie tylko pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, ale mogą nawet uratować nam życie.

Jak to się zaczęło?
Najstarsze udowodnione spożycie kakao miało miejsce już 2 tys. lat p.n.e. na terenie obecnego Meksyku. Żył tam wówczas ród Olmeków, którzy ochoczo raczyli się gorącą czekoladą. Prawdziwy kult czekolady rozwinęli jednak Majowie w III wieku naszej ery – w ich świecie czekolada byłą napojem bogów i arystokratów, otaczana więc była czcią i stosowane podczas najważniejszych rytuałów religijnych. 
Ad Majów czekoladę przejęli Aztekowie, którzy jednak nie przepadali za gorącą czekoladą – woleli chłodny napój, za to z dodatkiem kwiatów lub papryki. Ziarna kakaowca były cenione aż tak bardzo, że na jakiś czas przejęły nawet rolę waluty. 
Kiedy Amerykę Południową odwiedzili Europejczycy, poza zrabowaniem Indianom złota, przechwycili również pomysł picia czekolady.

Rodzaje czekolad
Czekolada występuje w kilku odmianach, a mianowicie:
-gorzkiej – ta odmiana zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej, choć spotyka się także wyroby zawierające 95 proc. miazgi. Ten rodzaj czekolady jest zdecydowanie najzdrowszy;
-deserowej – ta odmiana zawiera od 30 do 70 proc. miazgi kakaowej;
-mlecznej - ten typ zawiera nie więcej, niż 50 proc. miazgi, ale w praktyce najczęściej jest to 20 proc., a resztę stanowią mleko i cukier, przez co ta odmiana jest bardzo tucząca; 
-białej – biała czekolada... w ogóle nie zawiera miazgi kakaowej – złożona jest głównie z cukru, mleka oraz tłuszczu kakaowego, dzięki czemu jest słodka i tucząca;

A teraz dobre wiadomości
Ziarno kakaowca kryje w sobie szereg witamin, minerałów oraz biochemicznie czynnych substancji o skomplikowanych i groźnie brzmiących nazwach, takich, jak flawonoidy, teobromina, flawonoidy, fenylotylamina i kofeina.
Fenylotylamina sprawia, że po spożyciu czekolady w naszych mózgach rośnie poziom tak zwanych neuoprzekaźników, a konkretnie endorfin oraz serotoniny. Endorfiny to hormony szczęścia, zaś serotonina przeciwdziała stanom depresyjnym, a przy okazji zmniejsza naszą podatność na niektóre choroby układu nerwowego.
Czekolada dostarcza nam także dużych ilości magnezu, który wpływa pozytywnie na prace mięśni (również mięśnia sercowego) oraz ułatwia przyswajanie wapnie – więc przy okazji wzmacnia nam kości. 

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl