Dlaczego czekolada jest zdrowa?

Dlaczego czekolada jest zdrowa?

W tak zwanym cywilizowanym świecie panuje przekonanie, iż wszystkie dobre rzeczy albo są zakazane, albo tuczą. Czekolada co prawda nie należy do pokarmów dietetycznych, ale tak naprawdę jest zdrowa. Oczywiście, sekret tkwi w rozsądnym dawkowaniu oraz odpowiedniej aktywności fizycznej – jeśli spełnimy te dwa warunki, czekolada wyjdzie nam jak najbardziej na zdrowie. Przyjrzyjmy się zatem kilku faktom, które pozwolą nam nieco inaczej spojrzeć na ten odsądzany od czci i wiary przysmak.

Czekolada poprawia urodę
To akurat fakt. Ziarno kakaowca zawiera szereg ciekawych substancji, między innymi kofeinę. Wykazuje ona silne działanie ujędrniające, więc doskonale nadaje się do produkcji kosmetyków wyszczuplających, które przy okazji dotleniają skórę i poprawiają krążenie krwi. 
Kakaowiec zawiera też magnez oraz cynk i selen, które sprzyjają wytwarzaniu endorfin, zwanych - nie bez przyczyny - hormonami szczęścia. Spożycie kilku kostek czekolady błyskawicznie poprawia nam humor - a nic nie dodaje urody tak bardzo, jak uśmiech. 

Czekolada dla młodych mam
Świeżo upieczone mamy powinny zajadać czekoladę – i to nie tylko dlatego, że jak już maleństwa urosną, to wszystko im wyjedzą. Czekolada, a konkretnie magnez, leczy nie tylko stany depresyjne ale też chroniczne zmęczenie, a podczas opieki nad małym, wrzeszczącym skarbem o taki stan naprawdę nietrudno. 

Czekolada dla mózgu i serca
Czekolada jest w zasadzie skondensowaną energią: węglowodany, szczególnie podane w towarzystwie magnezu, żelaza oraz potasu, stanowią łatwo przyswajalne źródło energii. Po znacznym wysiłku fizycznym czy umysłowym pozwala więc łatwiej się zregenerować i szybciej wrócić do normy. 
Co ciekawe, czekolada jest też jak najbardziej wskazana dla układu krwionośnego i serca. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że spożycie czekolady zmniejsza aktywność płytek krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zakrzepów. Inne badania, przeprowadzone w Poczdamie, doprowadziły z kolei do wniosków, że spożywanie 6 gramów ciemnej czekolady dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru oraz zawału aż o 40 procent. Jak to możliwe? Otóż, ziarna kakaowca zawierają między innymi związki zwane flawonolami, które podwyższają poziom tlenku azotu w organizmie, dzięki czemu pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi oraz na napięcie ścianek naczyń krwionośnych. 

 

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl