Czekolada ma moc!

Czekolada ma moc!

Czekolada, napój bogów – tak przynajmniej twierdzili Indianie, którzy raczyli się nią jeszcze w czasach, gdy żaden Europejczyk nie mógł zakosztować tego przywileju. Dziś nikt nie podejrzewa już czekolady o boskie pochodzenie, a jej dostępność sprawiła, że odkryliśmy jej ciemne strony; wiele osób uważa, że czekolada tuczy, psuje zęby, uzależnia i ogólnie stanowi samo zło. Jaka zatem jest prawda? A może nie wiemy jeszcze wszystkiego o czekoladzie?

Rodzaje czekolady
Tak naprawdę, to czekolada jest bardzo zdrowa – oczywiście pod warunkiem, że dawkujemy ją w rozsądnych ilościach i odpowiedniej odmianie - a tych jest kilka.
Typ 1 – czekolada gorzka. Zawiera aż 70 proc. (a niektóre odmiany nawet więcej) miazgi kakaowej, przez co jest to najbardziej czekoladowa z czekolad, a zarazem najzdrowsza. 
Typ 2 – czekolada mleczna – jest to czekolada „przyoszczędzona”, a część miazgi kakaowej została tu zastąpiona mlekiem w proszku. Zawartość kakao nie przekracza tu 50 procent, zaś resztę stanowią tłuszcz oraz cukier. 
Typ 3 – biała czekolada – czyli tak naprawdę wcale nie czekolada, ponieważ w ogóle nie zawiera miazgi kakaowej; w jej skład wchodzi natomiast pewna część masła kakaowego, ale głównie jest to tłuszcz i cukier.
Typ 4 - kuwertura – to tak naprawdę wyrób cukierniczy, będący rodzajem masy czekoladowej i zawierający co najmniej 35 proc. jakiegoś tłuszczu. 
Typ 5 – czekolada do picia – tego typu wyroby to tak naprawdę stopione tabliczki czekolady, więc ich skład może być rozmaity. 
Typ 6- wyroby czekoladopodobne – tego typu produkty nie tylko zawierają symboliczne ilości miazgi kakaowej, ale jeszcze masło kakaowe jest w nich zastąpione różnego rodzaju tłuszczami – często najtańszymi i nieszczególnie dobrej jakości. 

Magiczna miazga
Generalnie, im ciemniejsza czekolada, tym zdrowsza - czyli im więcej ma miazgi kakaowej, tym lepiej. Miazga czekoladowa stanowi bowiem doskonałe źródło cennych składników mineralnych, takich, jak magnez, żelazo, miedź, potas, fosfor, wapń. Gorzka czekolada zawiera też minerały, np. kobalt, mangan czy cynk. Ponadto, jest bogata w witaminy, głównie A, B2, B3, B6 oraz B12, a także D, E oraz H. Zawiera także kwas stearynowy, błonnik, białko, flawonole, teobrominę oraz kofeinę.
Ciemna czekolada jest najbardziej polecana osobom, które podejmują duży wysiłek fizyczny oraz umysłowy, a także wszystkim tym, którzy czują, ze brakuje im energii. Co ciekawe, spożywanie czekolady zaleca się w szczególności... dzieciom. 

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl