Mamma mia, czyli włoska sałatka makaronowa

Mamma mia, czyli włoska sałatka makaronowa

Włoska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych na świecie; w sumie, trudno się temu dziwić, bowiem jest ona kwintesencją tego wszystkiego, co kochamy w słonecznej Italii: radości życia i zamiłowania do południowego dolce vita. Przede wszystkim jednak, jest to kuchnia bardzo prosta: jeśli zatem macie ochotę na coś pysznego, włoskiego i sycącego, ale nie jesteście demonami kuchni, nic straconego – wciąż macie szansę stworzyć wyjątkowe danie, za pomocą którego:
a)zaskoczycie swoją drugą połówkę (i tym razem będzie to zaskoczenie pozytywne)
b) dowiecie się, dlaczego Włosi uchodzą za doskonałych kucharzy: mają proste i smaczne przepisy.
I tak się doskonale składa, że jeden z takich własnie przepisów zaraz Wam zaprezentujemy. Będzie to sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Czy może być coś bardziej włoskiego?

Czego będziemy potrzebować?
Jednym z nielicznych sekretów włoskiej kuchni są składniki – zawsze są bardzo proste, ale doskonałej jakości. Ponieważ składników jest niewiele, każdy z nich odgrywa dużą rolę, więc jeśli którykolwiek będzie "drugiej świeżości", zepsujemy cały efekt. Skoro już podjęliśmy wyzwanie, postarajmy się zakupić produkty świeże i wysokiej jakości. Co konkretnie będzie nam potrzebne?

200 g makaronu świderki
Jedno opakowanie małych kulek mozzarelli
Sos sałatkowy włoski Knorr
Oliwa z oliwek
Czarne oliwki bez pestek
Suszone pomidory z kaparami (potrzebny będzie jeden słoiczek, czyli ok. 200 g)
Kilka listków świeżej bazylii.

I co z tym wszystkim zrobić?
Jak to co – połączyć w pyszną całość. Jedynym wyzwaniem będzie nierozgotowanie makaronu na ciepłe kluchy, co niestety, jest naszą polską przypadłością. Zgodnie z najlepszą włoską tradycją, makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Taki jest smaczniejszy, a także… nietuczący, a nawet odchudzający, bowiem na znacznie dłuższy czas daje nam poczucie sytości. Na opakowaniu powinno zresztą być napisane, ile czasu gotować makaron, aby był al dente – jeśli jakimś cudem nie znajdziecie takiej informacji, gotujcie po prostu o dwie minuty krócej, niż zaleca producent.
Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy resztę składników: zawartość opakowania Knorra mieszamy z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy z oliwek, a suszone pomidory kroimy w paski.
Na koniec wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, a następnie ozdabiamy listkami bazylii. I gotowe. Mamma mia, jakie proste!

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl