Magia czekolady

Czekolada... na sam dźwięk tego słowa ślinianki zaczynają nam jakby mocniej pracować, a na twarzy pojawia się uśmiech... który szybko znika, jeśli przypadkowo staniemy na wadze i zaczniemy dociekać, jak to możliwe, że 0,25 g czekolady spowodowało, że przybyło nam 2 kilo? Czary?
Oczywiście, nie musi być aż tak drastycznie – czekolada tak naprawdę jest bardzo zdrowa – sęk w tym, by spożywać ją w rozsądnych ilościach oraz pod odpowiednią postacią.

Jak to się zaczęło?
Historia czekolady sięga czasów prekolumbijskich, kiedy to Indianie, zamieszkujący Amerykę Południową, szczęśliwie nie spotkali jeszcze na swojej drodze białego człowieka. Spotkali za to drzewo kakaowca, z którego nasion wytwarzali aromatyczny, doprawiany wanilią lub napój bogów – gorącą czekoladę. A potem przypłynęli Hiszpanie oraz Portugalczycy i bez skrupułów i zajumali nie tylko indiańskie złoto, ale też przepis na gorącą czekoladę.

Kakao w Europie
Współcześni Europejczycy nie wyobrażają sobie życia bez czekolady; większość z nich nie ma jednak pojęcia, komu zawdzięczają soje szczęście: facet, który jako pierwszy zapoznał stary kontynent z kakao, nazywał się Ferdynand Cortez; przywiózł on cenne ziarenka do Europy i oddał pod pieczę najbardziej zaufanych ludzi, jaki znał, czyli zakonników. Pomysł może wydawać się dziwny, ale weźmy pod uwagę fakt, że w tamtych czasach zakony były nie tylko ośrodkami kultu religijnego, ale i ważnymi instytucjami naukowymi. I właśnie braciszkowie w habitach, bazując na swojej wiedzy i wyobraźni, jako pierwsi wpadli na błyskotliwy pomysł zmielenia ziaren kakaowca i dodania do nich cukru trzcinowego. I tak właśnie powstała pierwsza w Europie czekolada. 

Co kryje czekolada?
Przede wszystkim tłuszcz – w 100 g czekolady mieści się przeciętnie ok. 22 g tłuszczu. A tłuszcz to skumulowana energia, czyli... kalorie. Tabliczka czekolady mieści w sobie mniej więcej tyle samo kalorii, co przeciętny obiad. Jeżeli więc zjemy taką tabliczkę podczas wyczerpującej górskiej wędrówki, albo w czasie kilku godzin jazdy na nartach, prawdopodobnie nic się nie stanie. Ale jeśli pochłoniemy taką samą tabliczkę, leżąc wygodnie przed telewizorem i oglądając ulubiony serial, to nie dziwmy się, jeżeli wkrótce okaże się, że nagle wszystkie nasze jeansy jakoś się skurczyły.
Czekolada zawiera też spore ilości bardzo ważnych dla zdrowia składników - przede wszystkim jest to magnez, potas oraz żelazo. Wszystko to sprawia, że czekolada jest szczególnie wskazana dla sportowców, naukowców oraz... dzieci.

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl