Prosty przepis na domowe wino

Prosty przepis na domowe wino

Wino, i to nawet całkiem dobrej jakości, można dziś kupić właściwie w każdym markecie. Nic jednak nie może równać się smakiem z domowym winkiem, wytworzonym przez nas własnoręcznie. Co więcej, wykonanie go wcale nie jest to trudne: wystarczy posiadać owoce, wodę, drożdże, pożywkę oraz balon. Owszem, proces produkcji czasochłonny – ale nasz wysiłek, to najwyżej jakieś 10 procent – resztę wykonają za nas pracowite drożdże, natomiast cały splendor spłynie na nas. Przyjrzyjmy się więc jak, krok po kroku, przystąpić do produkcji.

Krok 1 - gromadzimy niezbędne atrybuty
Jeśli to będzie nasze pierwsze wino, możemy nie posiadać w domu odpowiedniego sprzętu; nie trzeba jednak od razu go kupować. Popytajmy wśród znajomych, być może ktoś posiada gdzieś na strychu niepotrzebny balon, którego chętnie się pozbędzie, szczególnie w zamian za możliwość degustacji naszych wyrobów?
Poza balonem, będziemy potrzebowali korka, którym go zamkniemy oraz rurki fermentacyjnej, którą umieścimy w jego środku.

Krok 2 – gromadzimy równie niezbędne składniki
Wino teoretycznie powinno być wykonane na bazie winogron, ale tak naprawdę możemy zrobić praktycznie z dowolnych składników i wbrew temu, co sobie wyobrażamy, to wcale nie muszą być owoce. Lista produktów, którymi możemy się posłużyć, jest naprawdę ciekawa - obok świeżych owoców obejmuje ona również:
-mrożone owoce – właściwie wszystkie owoce, jakie znajdziemy w dziale z mrożonkami, mogą posłużyć do wyrobu wina. Oczywiście, świetnie nadają się również te, które sami zamroziliśmy
-zboża – chociaż alkohol na bazie zboża kojarzy nam się raczej z wódką, pamiętajmy, ze że zbóż można zrobić też doskonałe wina. Co więcej, jest to nawet łatwiejsze, niż w przypadku win z owoców. Możemy użyć zarówno pszenicy, jak i kukurydzy, żyta, a nawet ryżu.
-dżemy – tak naprawdę dowolny dżem możemy w łatwy sposób przerobić na wino.

Krok 3 – zaczynamy działać
Kiedy przygotowaliśmy już niezbędny sprzęt i ingrediencje, możemy przystąpić do działania. Na początku musimy przyrządzić tzw. matkę drożdżową. W tym celu bierzemy małą, szklaną butelkę (ok. 0,25 litra), w której mieszamy zgniecione owoce oraz wodę. Następnie dodajemy do nich drożdże wraz z pożywką, butelkę zatykamy watą bądź gazą i czekamy cierpliwie. Matkę należy przygotować ok. 5 dni przed przystąpieniem do właściwej produkcji wina.
Następnym elementem jest przygotowanie moszczu: w tym celu zgniatamy bezlitośnie owoce, po czym oddzielamy sok i umieszczamy moszcz w balonie. Do wnętrza dodajemy połowę wody i cukru, jakie mają znaleźć się w winie, a po 10 dniach – drugą połowę. Teraz pozostaje tylko poczekać cierpliwie, aż drożdże wykonają swoją pracę, czyli przerobią cukier i moszcz na alkohol. Prawda, że to nic trudnego?

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl