Jak karnawał, to karnawał!

Jak karnawał, to karnawał!

Ludzie w różnych częściach świata celebrują karnawał w rozmaity sposób. Jeśli przypadkiem nie mieszkamy w Rio albo innej Wenecji, nie oznacza to jeszcze, że karnawał nas nie dotyczy – wręcz przeciwnie; sami musimy jednak zadbać o to by świętować go w odpowiedni sposób. Jakie zatem przekąski warto przygotować?

Pomysł 1 – babeczki
Babeczkowych opcji jest wiele, a jedyne, co nas ogranicza, to wyobraźnia. Możemy samodzielnie upiec, albo kupić kruche spody, które należy wypełnić czymś pysznym. Najlepiej sprawdzają się tu różnego rodzaju kremy, ale równie dobrze może to być bita śmietana z odrobiną żelatyny, a nawet zwykły budyń. Na wierzch kładziemy takie owoce, jakie lubimy i jakie uda nam się znaleźć w środku zimy.
Alternatywą dla owocowych babeczek mogą być muffinki, które z okazji karnawału warto ubrać w bezowe czapeczki o ozdobić kolorowymi dodatkami - srebrnymi czy złotymi groszkami, albo innym cukrowym motywem.

Pomysł 2 – coś do chrupania
W charakterze słodkich przekąsek mogą też wystąpić kruche, chrupiące ciasteczka. Mają one tę przewagę nad babeczkami, że jeśli przygotujemy ich za dużo, można je łatwo przechować na później – albo elegancko zapakować i rozdać gościom na wynos.

Pomysł 3 – przekąski podwójnie smaczne
Czy może być coś lepszego, niż ciasteczko? Owszem – nadziewane ciasteczko, czyli tak naprawdę dwa ciasteczka, sklejone jakim s pysznym kremem. W charakterze nadziewanych słodkości świetnie sprawdzają się kruche ciasteczka z serem. Możemy nadać im rozmaite kształty. np. serduszka, różyczki itp.
Na karnawał doskonale pasują też wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego np. takie nadziewane nutellą i truskawkami.

Pomysł 4 – przekąski nie tylko na Tłusty Czwartek
Nawet, jeśli do zakończenia karnawału jeszcze daleko, możemy zaserwować naszym gościom słodkości kojarzone głównie z Tłustym Czwartkiem, takie, jak chrust, zwany też faworkami, albo pączki. Jeśli zdecydujemy się na tę drugą opcję, pamiętajmy, że najlepiej postawić na niewielkie, ale różnorodne pączusie – takie, które kryją w środku rozmaite nadzienie. Absolutna klasyka to oczywiście marmolada z róży, ale warto też wypróbować inne opcje: dżem wiśniowy, budyń, czekoladę, kokos, masę z ajerkoniakiem itp.

Cokolwiek wybierzemy, pamiętajmy, że jak karnawał, to karnawał – nie warto teraz liczyć kalorii: w końcu, do lata jeszcze sporo czasu i wszystkie je zgubimy podczas wiosennych porządków. Bawmy się zatem i kosztujmy smakołyków – przynajmniej raz w roku. Smacznego!

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl