Muffinki a'la pizza

Czy może istnieć coś lepszego, niż muffinka? Oczywiście: dwie muffinki; a najlepiej - cała blacha muffinek.
Niewielkie, apetyczne babeczki występują w tylu wersjach, że nawet najbardziej wybredny łasuch znajdzie w końcu swoją ulubioną. Zwykle jada się je na słodko - czy jednak zdarzyło się Wam zakosztować wersji wytrawnej?
Jeśli nie, to doskonale się składa – mamy bowiem przepis na muffinki a'la pizza. Myślicie, że to niemożliwe? No to zaraz się przekonacie i... poprosicie o dokładkę.

Odkrywanie nowych smaków
Pikantne muffinki mają o wiele szersze zastosowanie, niż te słodkie: doskonale sprawdzą się nie tylko podczas imprez, ale również w formie drugiego śniadania czy nawet przekąski na wycieczce.
Wytrawne muffinki, podobnie, jak słodkie, występują w niezliczonej ilości odmian – tak naprawdę, tylko od nas zależy, co konkretnie do nich wrzucimy. Warto zatem poeksperymentować i wypróbować najrozmaitsze połączenia smaków: na przykład szynka może wystąpić obok sera, ale równie dobrze w towarzystwie ananasa, suszonych pomidorów czy oliwek. Najlepsze muffinki wychodzą zresztą „na winie” – czyli wrzucamy do nich to, co nam się akurat nawinie pod rękę.

Ingrediencje
Przepis, który za chwilę przeczytacie, to tylko propozycja; potraktujcie go, jako pewnego rodzaju bazę i nie bójcie się wprowadzać własnych modyfikacji. Do przygotowania podstawowej wersji wytrawnych muffinek będziemy potrzebować:
2 szklanki mąki
7 g (czyli dokładnie jedno opakowanie) suchych drożdży
4 łyżki majonezu (użyjcie ulubionego)
1 jajko
0,5 szklanki ciepłej wody (to dla drożdży)
1 łyżeczka cukru (jak wyżej)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli

Z podanych składników przygotujecie ciasto bazowe – aby jednak muffinki były naprawdę smakowite, trzeba dorzucić im nieco konkretów, a mianowicie:
Pół szklanki tartej mozzarelli
3 łyżki tartego parmezanu
Pół kilograma chorizo lub innej pikantnej wędliny, np. salami
100 g zielonych oliwek

Jak to się robi?
Na początek działamy tak samo, jak przy przygotowaniu pizzy: mieszamy wodę, cukier, sól oraz drożdże. Następnie dorzucamy jajko, majonez oraz mąkę i wyrabiamy do czasu, aż uzyskamy w miarę gładkie ciasto.
Wszystko zostawiamy w ciepłym miejscu, a w międzyczasie kroimy pozostałe składniki na mniejsze kawałki. Kiedy ciasto wyrośnie, pozostaje nam wymieszać je z resztą składników, napełnić foremki i upiec przez ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl