Wino z winogron w pięciu krokach

Wino z winogron w pięciu krokach

Wino z winogron jest trochę jak oliwa z oliwek: ludzkość opracowała szereg metod na wyciśnięcie tłuszczu z innych roślin, a jednak nic nie może równać się z oryginałem, czyli z oliwkową oliwą. Podobnie jest zresztą z winem: można je otrzymać właściwie z dowolnych owoców – ale to właśnie wino gronowe stanowi klasykę gatunku i właśnie ono najczęściej gości na sklepowych półkach. Czy jednak da się uzyskać dobrej jakości wino z winogron w domowym zaciszu?
Jak najbardziej. Co więcej, jest to znacznie prostsze, niż nam się wydaje - wystarczy wykonać 5 prostych kroków.

Krok 1 – składniki
Do sporządzenia domowego winka będziemy potrzebowali: 10 kg winogron, 5 litrów wody oraz 3,5 kg cukru. Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywaliśmy domowego wina, zaopatrzmy się także w drożdże winiarskie.

Krok 2 – sprzęt
Wino najlepiej jest pędzić w specjalnym balonie, ale jeśli go nie posiadamy, możemy posłużyć się innym naczyniem – pod warunkiem, że da się go szczelnie zamknąć i założyć rurkę fermentacyjną. Oczywiście, naczynie powinno być szklane – nie próbujmy pędzić wina w plastikowych kanistrach, bo nigdy nie wiadomo, jak tworzywo sztuczne zareaguje a alkoholem i czy przypadkiem nie wzbogaci jego smaku o jakieś chemiczne dodatki.

Krok 3 – matka
Do przygotowania każdego wina potrzebna jest tzw. matka drożdżowa. Na szczęście, jej przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy wziąć niewielką (0, 25 litra), szklaną butelkę, wsypać do niej drożdże winiarskie i zalać je letnią, przegotowaną wodą. Zawartość butelki mieszamy, zatykamy watą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie dodajemy pół łyżeczki cukru, ponownie mieszamy, znów zatykamy watą i pozostawiamy na 2-4 dni.

Krok 4 – dzieło zniszczenia
Zanim przystąpimy do produkcji wina, należy dokonać destrukcji winogron. Możemy do tego użyć dowolnego narzędzia: wałka, tłuczka do ziemniaków, sokowirówki, a nawet maszynki do mięsa. Kiedy winogrona będą już zmasakrowane, umieszczamy je w balonie, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w spokoju na 3 dni. Po tym czasie owoce puszczą sok, zwany mosczem, który należy przelać do butli.

Krok 5 - nastaw
Jedną trzecią przeznaczonej na wino porcji cukru rozpuszczamy we wrzątku, a następnie studzimy i łączymy z moszczem. Mieszaninę wlewamy do balonu, napełniając go w 3/4 wysokości (nie więcej!) i dodając część matki drożdżowej, tak by stanowiła 3-5 procent całej objętości nastawu. Mieszamy wszystko czystą, wyparzoną, drewnianą łyżką. Nastaw zatykamy szczelnym korkiem z rurką fermentacyjną i uzbrajamy się w cierpliwość. Prawda, że proste?

Informacje na temat dobroczynnych właściwości czekolady oraz poradnik dla tych, którzy cenią pyszne domowe wyroby kulinarne.

ul. Mińska 25, Warszawa

802 546 998

kontakt@kulturopolis.pl