W jaki sposób przyciemnić srebro i nadać mu szlachetny odcień patyny? Sposób na “stare srebro” okazuje się całkiem prosty – wystarczą nam do tego gotowane jajka.
Dlaczego jajka mogą nadać srebru patynę?
To proste – po prostu dlatego, że zawierają siarkę. Nie bez powodu gorące źródła siarczane pachną dokładnie tak samo jak zgniłe jajka. W obu przypadkach mamy do czynienia z siarkowodorem – trującym gazem, który – w przypadku zbyt długo przechowywanych jaj, w wyniku beztlenowego rozkładu białka – gromadzi się pod skorupką i uwolniony (w wyniku rozbicia jajka) wydziela ów aromatyczny zapach.
Białko jajka, zawierające więcej siarki niż żółtko podczas ogrzewania wytwarza śladowe ilości siarkowodoru. Mimo tego, jeśli jajka po ugotowaniu nie włożymy do zimnej wody (i dzięki temu nie nastąpi dyfuzja gazu do skorupki i jego uwalnianie się przez jej pory), jajko będzie nieprzyjemnie pachnieć – siarkowodór jest bowiem wyczuwalny nawet w niewielkich stężeniach. Dość jednak chemii i jajek – dowiedzmy się jak samodzielnie nadać patynę srebrnemu łańcuszkowi wykorzystując gotowane jajka.
Krok 1 – przygotowanie jajka
Aby postarzyć srebrne elementy biżuterii musimy najpierw ugotować jajko na twardo. Wystarczy jedno, za to musi być naprawdę dobrze ugotowane – im dłużej będziemy trzymać je w gotującej się na wolnym ogniu wodzie – tym lepiej. Jajko po ugotowaniu można obrać, ale nie jest to konieczne. Jajko umieszczamy w plastikowej torebce typu zipper (czyli takiej, którą można łatwo zamknąć). Po umieszczeniu jajka w torebce, rozdrabniamy je (im mocniej tym lepiej). Jeśli zostało obrane po ugotowaniu można zrobić to rękoma. Jeśli nadal jest w skorupce, wystarczy nieco więcej siły (można je np. rozgnieść nogą – uważajcie, by nie przerwać woreczka).
Krok 2 – Umieszczenie biżuterii w woreczku
Wybrane do oksydacji elementy biżuterii, umieszczamy w woreczku razem z jajkiem, szczelnie zamykamy i rozpoczynamy proces ciemnienia srebra. Dobrze co jakiś czas poruszać elementami w środku, by wszystkie partie łańcuszka czy zawieszki były równomiernie wystawione na działanie siarki. Staraj się nie otwierać woreczka bez potrzeby – gaz się ulotni i proces ciemnienia będzie trwał dłużej lub nie nastąpi. Dla zwiększenia efektu – przy niewielkich srebrnych elementach – można umieścić je w woreczku jeszcze zanim włożymy do niego jajko – dzięki temu, po rozdrobnieniu gaz “nie ucieknie”.
Krok 3 – Czyszczenie srebra
Po około godzinie (lub dłuższym czasie oczekiwania, uzależnionym od efektu jaki chcemy uzyskać), wyjmujemy biżuterię z woreczka i dokładnie płuczemy. Następnie polerujemy miękką szmatką. Im mocniej będziemy je czyścić tym większy blask uzyska, ale jednocześnie będziemy usuwać poczernioną powierzchnię. Zatem róbcie to ostrożnie!
Jakie metale można przyciemniać za pomoca jajek?
Metoda działa przede wszystkim z miedzią i srebrem o próbie 92,5 (czyste srebro przyciemnia się słabiej).
Czy ta metoda postarzania srebra zawsze działa?
Czynników wpływających na jej skuteczność jest kilka – zatem nie poddawaj się po pierwszej nieudanej próbie. Niekiedy udaje się dopiero za kolejnym razem. Wielkanoc za pasem, zatem wykorzystaj zapas jajek!
Źródło tekstu: https://blog.bizutik.pl/porady-i-ciekawostki/jak-przyciemnic-srebro-za-pomoca-gotowanych-jajek/