Samodzielne przygotowanie posiłków w domowym zaciszu ma mnóstwo zalet. Najważniejszą z nich jest głównie redukcja kosztów – spożywanie potraw w domu bywa zazwyczaj znacznie tańsze aniżeli regularne korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Radość płynąca z przygotowania posiłku własnymi rękami nie jest też bez znaczenia – szczególnie, gdy możemy podzielić się nim z domownikami albo gośćmi. Nie sposób nie pamiętać również o tym, że gotując samemu jesteśmy świadomi tego, co kładziemy na nasze talerze, co okazuje się niezmiernie istotne w przypadku osób będących na diecie bądź wykluczających z menu konkretne składniki – np. gluten, cukier bądź produkty odzwierzęce. Wymaga to jednak pewnych umiejętności – a nie każdy takowe posiada. Na szczęście można je zyskać podczas kursów gotowania.
Kurs gotowania – nie tylko dla kulinarnych entuzjastów
Oferty podmiotów przygotowujących szkolenia kulinarne zawierają najróżniejsze kursy – zarówno te adresowane do osób stawiających swoje pierwsze kroki w profesjonalnej gastronomii, jak i tych, które nie posiadają doświadczenia w gotowaniu. Możliwości jest naprawdę co niemiara – od kursów dla małych dzieci, przez te organizowane z myślą o kulinarnych amatorach, aż po tematyczne szkolenia (m.in. kuchnia hiszpańska, food pairing). By kurs gotowania dał należyte efekty, niesłychanie ważne jest to, żeby był prowadzony przez fachowca. Stąd przed zapisaniem się na warsztaty powinno się dowiedzieć się, kim jest kucharz prowadzący zajęcia – które szkoły skończyła, w których restauracjach pracowała, a także czy ma na koncie jakieś branżowe wyróżnienia.
Kursy gotowania – co na nich opanujemy?
To, jaką wiedzę zyskamy podczas kursu gotowania, jest zależne przede wszystkim od jego tematyki. Na warsztatach adresowanych do dzieci poruszane są najprostsze zagadnienia, zaś zamiarem kursu nie jest przekazanie namacalnych umiejętności, a obudzenie w nich kulinarnej pasji oraz wyobraźni. Z kolei kursy dla dojrzałych miłośników gotowania są okazją do treningu najważniejszych kuchennych umiejętności, takich jak różne metody obróbki cieplnej mięsa, sztuka prezentacji potraw czy techniki krojenia.
Dane adresowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]