Więcej szczegółów o włoskich słodyczach.
Wielu z nas przyzwyczaiło się do picia kawy na szybko przed wyjściem do pracy bądź zamiast śniadania. Nic w tym złego, bo napój ten z powodu zawartej w niej kofeinie pobudza i pozwala z pełnym skupieniem zmierzyć się z naszymi zadaniami. Często lekceważymy to, iż kawa połączona z różnymi dodatkami zmienia się w słodki rarytas, przy którym można odpocząć po nerwowym dniu w pracy. Które zatem ciastka i słodycze najlepiej łączą się z kawą?
Czekolada, nugat i pozostałe słodycze – co harmonizuje z kawą?
Z kawą, w szczególności jeśli kochamy pić ją bez cukru i bez dodatku mleka, świetnie współgrają wszelkie słodkości, które balansują jej mocny smak. To między innymi:
– czekolada – parę kostek gorzkiej czekolady i kawa to połączenie, które zauroczy nawet najbardziej kapryśne osoby. Oczywiście zalecamy wybierać czekoladę najlepszej jakości z małą zawartością tłuszczu i cukru oraz odpowiednią zawartością kakao (co najmniej 70%). Najlepsze tabliczki czekolady poznaje się po specyficznym trzaśnięciu gdy się ją łamie;
– cynamonowe ciastka – polecamy cynamonowe drożdżówki i szarlotki. Cynamon doskonale intensyfikuje aromat kawy (można go dodać także bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nim aksamitną piankę cappuccino);
– desery z karmelem, toffi oraz miodem – sezamki, ciągutki mleczne lub holenderskie stroopwafle – te słodycze bezbłędnie pasują do popołudniowej kawy i dobrej książki;
– nugaty – wyborny deser sporządzany z miodu i ubitych białek jaj, do których dorzuca się prażone orzechy (w całości lub posiekane), niekiedy z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny frykas, który na Starym Kontynencie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia we Włoszech, we Francji i w Hiszpanii. Tam też produkuje się najlepsze nugaty;
– migdały, orzechy oraz ciastka – czy wybierzemy do kawy garść orzechów, po prostu ciasta z ich dodatkiem albo lekkie makaroniki wypiekane ze startych migdałów, na pewno będziemy wniebowzięci tym smakiem. Wypada jednak mieć na uwadze, że orzechy zawierają dużo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak lepiej spożywać je z rozwagą;
– kruche ciastka – m.in. biszkopty, herbatniki oraz ciastka owsiane, a więc wszystko, co da się zamoczyć w ciemnym napoju.
Dane adresowe:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]