Znajdź kapustę kwaszoną.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kiszonej kapusty jest znaczącą częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to niezwykle zdrowe pożywienie.
Witaminy z grupy B i liczne minerały i witaminy z grupy B – co znajdziesz w kwaszonej kapuście?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem tych dwóch określeń używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które odkryto na skutek poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne składowanie żywności. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy. Niegdyś spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, których pozyskanie w zimowe miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A warto zaznaczyć, że kwaszona kapusta posiada mnóstwo substancji nieodzownych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B12, B6, B2). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. probiotyków, żelaza czy fosforu. Jednocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, w związku z tym rekomenduje się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Kiszona kapusta – w krokietach oraz w dodatkach
Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako przystawka do dań, jak i jako kluczowy ich element. Nieprzetworzoną zwykle spożywa się ją jako surówkę z tartą marchewką i cebulką, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a niekiedy na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To też artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami i mięsem, więc robi się z niej nadzienie do pierogów, pasztecików i łazanek. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie powstałyby ukochane polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu czy kapuśniaka.
Zasadniczo każda babcia ma swój przepis na kiszoną kapustę, lecz obecnie nieczęsto przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich i dużych opakowaniach bez trudu dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]