Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonych warzyw. W ostatnich latach jednakże często wspomina się także ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która dzisiaj często pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – czy powinno się go spożywać

Zapewne każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same kwasiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko przynosiły swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaskowaty, lecz niezwykle zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również rozmaite minerały, jak m.in. sód, żelazo i potas. Wiele osób może mieć problem z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, jednakże rekomenduje się pić go systematycznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy i ma dobry wpływ na pracę żołądka, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się również osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet z tak zdrowym napojem nie powinno się przesadzać – zaleca się pić maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.

Atuty soku z kwaszonych buraków

Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania i który pijemy również jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: dobroczynnie wpływa na przemianę materii, obniża ciśnienie, a przy tym poprawia koncentrację. Choć buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednakże jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem albo chorobami nerek, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym markecie albo zamówić wprost na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że takie soki trzeba magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]