Szukasz soku z kapusty? Wejdź na superbutelki.pl.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kombucza, kefir czy wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pomagają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy potrzebne dla jego prawidłowego działania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę związków mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Najistotniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to też kopalnia witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – czemu powinno się go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Na dodatek liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Działają one również osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]