Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Jeśli szukasz soli himalajskiej różowej, koniecznie sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119

Sól to związek chemiczny niezbędny do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Jakie zalety posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu należy wykorzystywać je podczas gotowania?

Cechy soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale podkreśla smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne dawki (do 6 gramów dziennie) są konieczne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak wapń, selen czy magnez, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło potasu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, czyli składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie traci swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]