Więcej informacji o barszczu czerwonym z butelki.
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii bądź znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. W domach, w których obyczaj podawania dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako dodatek do wielu dań.
Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z grzybowym farszem i do ziemniaków
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Lecz właśnie jego nieco słodki, a zarazem kwaskowaty aromat sprawia, iż świetnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – jedni przedkładają kiełbasę, kartofle i jajko na twardo, inni wrzucają do niego pierogi z grzybami, mięsem bądź kapustą. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, ale także wyborna przekąska bądź ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do drożdżówki z mięsnym farszem czy chrupiącego krokiecika z pieczarkami.
Warto zaznaczyć, iż barszcz czerwony, jeśli nie został zabielony śmietaną, jest zupą niskokaloryczną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bowiem zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również mnóstwo żelaza, i z tego powodu zaleca się je anemikom. Natomiast ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie nieraz je się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup bądź przygotuj samodzielnie
Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz czerwony – każdy kucharz używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie przyprawia to danie. Niektórzy uwielbiają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu, drudzy dosypują do niego troszkę cukru, żeby podkreślić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej niezbędnych składników odżywczych. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotowywać osobiście, ale proces fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa około tygodnia. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub przez internet.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]